Standartlar Haftası (14-20 ekim)

“Standart” kelimesi, yaşamımızda hemen her gün karşılaştığımız bir kelimedir. Basitçe tanımlayacak olursak standart: anlayışta, yapılışta, ölçmede ve denemede birlik ve beraberliktir. Buluşlar, yeni teknolojiler, insan hayatını kolaylaştırmak için icat edilmekte ve geliştirilmektedir. Standartlar, yeni teknolojilerin geliştirilmesinde insan sağlığını, ekonomik kullanımı ve çevrenin korunmasını amaçlamaktadır.
Standartla; kullanımda güvenliği, güvenilirliği, diğer ürünlerle teknolojik uyumu, öngörülen amaca uygunluğu, kaliteyi ve çevre etkilerinin korunmasında olağanüstü bir rol üstlenmektedir. Bizler standartları hayatımızın bir parçası olarak görmeli ve satın olacağımız mal ve hizmetlerde standartlara uygunluğu aramalıyız.

* Standartlar:
-Can ve mal güvenliğini korur.
-Karşılaştırma ve seçim kolaylığı sağlar.
-Fiyat ve kalite yönünden aldanmaları önler.
-Ucuzluğa yol açar.
-Ruh sağlığını korur.
-Tüketicinin bilinçlenmesinde etkin bir roloynar.

Tüketiciyi kandırmayı ve haksız kazanç elde etmeyi düşünen bazı üreticiler standartlara uygun üretim yapmazlar. Bozuk ya da kalitesiz mal üretirler. Bunları ucuza sattıkları için de bazı tüketiciler için cazip hale gelirler. Oysaki, bozulun bir malın yenisini almak zorunda kalırız. Böylece bize daha pahalıya mal olur.

Ülkemizde standartları hazırlama görevi “Türk Standartları Enstitüsü” (TSE) tarafından yerine getirilmektedir. Enstitü 16 Mayıs 1985 yılında kurulmuştur. Türk standartlarıı Enstitüsü’nün hazırladığı standartlar can ve mal güvenliğinin korunmasına hizmet yanında ekonomimizin korunmasına da hizmet etmektedir. Ülkemizde “Türk Standartları Enstitüsü” tarafından kabul edilen standartlar, “Türk Standardı” olarak kabul edilir. Standartlar, ortak bir dil oluşturur ve ürünlerin uluslar arası piyasada pazarlanmasını kolaylaştırır. Kaliteli ve standartlara uygun üretilen malların uygunluk belgesi verilir. Üzerine de “TSE” damgası vurlur. Kaliteli ve ekonomik ürün kullanmaya özen gösterilmelidir. Kalitesiz ürün kullanmak milli servete zarar verir. Bu nedenle satın alınan ürünlerin üzerinde “TSE” damgasının bulunmasına dikkat edilmelidir.

ŞİİRLER

YOKSAN
İnsanlıktan ödün vermedim.
Kaliteyi senden öğrendim.
Hiçbirine güvenmedim.
Yoksan eğer sen TSE.

Yurtta, dünyada gezersin.
Seminerler düzenlersin.
Bilmeyene öğretirsin.
Eğitirsin sen TSE.

Önce bilinçli seçim.
Bak nasıldır şekil, biçim.
Sağlıklı tüketim için.
Gereklisin sen TSE.

Olmazsan ne olur halimiz?
Ucuz alıp pahalı yeriz.
Nerde olsak beraberiz.
Hep seninle bak TSE.

Funda AKÇADAG

&

EĞİTİM
Pek sevgili arkadaşlar!
Kalite insanla başlar.

Gelin bu gerçeği görün.
Dürüst insan, güzel ürün.

Eğitirsek her bireyi,
Yakalarız kaliteyi.

İyi insan bile bile,
Düşünmez hiç, yalan, hile.

Biraz özen, biraz emek.
işte bu kalite demek.

Eğer bana inandıysan
En iyiye layık insan.

Haydi verelim el ele,
Ulaşalım mükemmele.

Ayşenur AKTEN

Sosyal Medyada Paylaş :